5% extra reducere pentru membrii Clubului chiar acum Devino membru
Întindere vs ruptura musculara: cauze, tratament și revenire la alergare

Întindere vs ruptura musculara: cauze, tratament și revenire la alergare

12. 7. 2023 7 min. de lectura

Un mușchi încordat sau rupt este un coșmar pentru orice alergător. Care sunt cele mai frecvente cauze ale leziunilor musculare, cum arată un tratament eficient și cât timp durează pentru a reveni la alergat?

Cele mai frecvente leziuni musculare la alergători sunt încordările sau rupturile musculare ale coapsei și încordările sau rupturile musculare ale gambei.

Cauzele leziunilor musculare

Mușchii corpului uman sunt alcătuiți din fibre musculare care sunt supuse unui tonus muscular constant sau tensiunii. Indiferent dacă alergi, te antrenezi de forță sau mănânci. În fiecare situație, tensiunea este diferită. Dacă această tensiune a fibrei depășește limita maximă, mușchiul se va contracta excesiv sau se va strânge și va apărea o accidentare. Cele mai frecvente cauze includ:

  • Supraîncărcare musculară pe termen lung și oboseală  
  • Încărcare musculară inadecvată (unele grupuri musculare sunt supraîncărcate, altele sunt slăbite)
  • Subestimarea durerii musculare
  • Încălzire insuficientă înainte de exerciții sau alergare
  • Deficiență de minerale
  • Recuperare slabă

Întindere vs ruptura musculara:

Durere, umflare și incapacitatea de a continua o activitate. Leziunile musculare sunt, din păcate, frecvente la sportivi, dar pot apărea și în timpul activităților normale, cum ar fi mersul pe jos sau somnul. Care sunt diferențele dintre o încordare musculară, o ruptură și o ruptură musculară completă?

1) Intindere

În cazul unei încordări, fibrele musculare se încordează cu tensiune excesivă însoțită de durere. Apoi urmează retragerea și rigiditatea. Ulterior, este posibil să simțiți în continuare tensiunea în zona afectată timp de câteva zile și este indicat să limitați activitatea fizică timp de aproximativ o săptămână până când tensiunea s-a diminuat complet. Cu toate acestea, aceasta nu este o vătămare gravă.

2) Ruptura musculara

O ruptură sau o ruptură completă a unui mușchi este mai gravă și mai dureroasă decât o încordare. Fibrele musculare sunt întinse dincolo de limita elastică și se produc rupturi mici sau mai mari. De asemenea, poate apărea ruperea completă a fibrelor și a întregului mușchi. Se numește ruptură. Imediat apare durere ascuțită la locul rănirii și incapacitatea de a continua să alerge. Este important să mutați și să manipulați cât mai puțin posibil zona cu durere în acest moment. După un timp, este posibil să aveți, de asemenea, umflare, hematom, rigiditate sau durere la atingere. Cele mai frecvente cauze sunt suprasolicitarea prelungită, oboseala sau recuperarea insuficientă.

Nike_trénink_běh

Risc de rănire a mușchilor coapsei și gambei

Acestea sunt grupele musculare care sunt cel mai stresate atunci când alergați. Ambele grupe de mușchi, cvadricepsul femural și mușchii gambei lucrează continuu și împreună atunci când alergați - fie în sus, în jos sau pe teren plat. Prin urmare, aceștia prezintă cel mai mare risc de rănire. Dacă o fibră se rupe, va provoca în primul rând durere și alte inconveniente. Ce ar trebui făcut într-un astfel de caz?

Ruptura mușchilor coapsei și gambei: tratament

Ruptura mușchiului coapsei sau gambei are un impact mare asupra vieții unui alergător. Datorită dimensiunii acestor mușchi, tratamentul durează în medie 4-6 săptămâni. Cu toate acestea, procedura exactă și durata sunt determinate de medic, care va determina severitatea și amploarea leziunii printr-o radiografie sau o sonogramă. Tratamentul constă în a fi în modul de odihnă. Corpul uman este ingenios și poate reconstrui și vindeca fibrele musculare rupte. În acest moment, cel mai dificil lucru pentru sportivi și alergători este să se împace cu diagnosticul. Pacea și timpul sunt cruciale pentru vindecarea mușchilor.

Cum să accelerezi vindecarea mușchilor?

Principalele puncte de tratament sunt odihna, timpul pentru vindecarea mușchilor și reabilitarea timpurie. Dacă doriți să ajutați cu tratamentul, puteți include și alte instrumente de susținere:

  • Mancarimea si ridicarea membrului - Daca piciorul este umflat. Gheață doar 15 - 20 de minute și repetă de mai multe ori pe zi.
  • Unda de șoc și magnetoterapia - Metode nedureroase care restabilesc formarea celulelor și a țesuturilor noi și accelerează procesul de vindecare.
  • Kinesiotaping - Benzi populare printre alergători și sportivi. Ele ajută la ameliorarea tensiunii musculare și a durerii, îmbunătățesc stabilitatea și, de asemenea, promovează efectul fizioterapiei.
  • Dieta echilibrata si bogata din punct de vedere nutritional - Organismul are nevoie de multa energie in timpul procesului de vindecare. Concentrați-vă pe aportul tuturor macronutriențilo - proteine, carbohidrați, grăsimi și multă apă.
  • Suficiente vitamine - vitamina D, C, magneziu, calciu, ulei de pește de bună calitate și turmeric sunt eficiente.
  • Somn de calitate - În timpul somnului, corpul are suficient spațiu în liniște pentru regenerare și reînnoire celulară.
  • Geluri și unguente - Puteți lubrifia sau masa ușor zona afectată cu unguente calde.

Prevenirea în sine este, de asemenea, foarte importantă. Un mușchi încordat sau rupt este de obicei rezultatul unei activități neglijate în trecut. Aceasta poate fi, de exemplu, suprasolicitare, slăbiciune musculară, oboseală sau dezechilibre musculare.

Top4Running Tip: O altă problemă comună la alergători este osteoartrita. Vezi despre ce este vorba și despre ce este tratamentul.

Zranění_svalu_rehabilitace_fyzioterapie

Recuperare și reabilitare după accidentare

După modul de odihnă, vine reabilitarea și încărcarea treptată a membrului. Mobilitatea restrânsă și inactivitatea membrului va determina o deteriorare a mobilității și, de asemenea, o pierdere a masei musculare. Prin urmare, concentrați-vă pe întărirea părților musculare slăbite și pe restabilirea tiparelor corecte de mișcare. Un kinetoterapeut sau un chirurg ortoped vă poate ajuta cu orice. Este important să nu subestimați reabilitarea, să nu o grăbiți, să faceți exerciții sistematice și să o susțineți cu un somn bun, dietă și vitamine.

Remedii la domiciliu pentru leziuni musculare

Daca vrei sa incerci remedii acasa, ti le recomandam pentru crampe musculare sau incordari musculare. Ruptura este o vătămare gravă și netratarea corectă a acesteia poate duce la probleme cronice în viitor. Conform remediilor de casă, puteți freca mușchii răniți cu țuică de prune sau ulei de lavandă. Efectele lor includ ameliorarea durerii sau accelerarea vindecării.

Reveniți la alergare după accidentare

Sunt sigur că vă întrebați când va fi posibilă revenirea la pantofii de alergarePregateste-te pentru munca fizica dar si psihica cu multa rabdare. În primele etape, concentrați-vă pe recuperarea musculară în loc să alergați. Mușchii slăbiți trebuie să se obișnuiască treptat din nou cu sarcina. Includeți antrenament sistematic de forță, exerciții de mobilitate și lucrați la restabilirea modarelor de mișcare de bază - mers, stat în picioare, șezut etc. Pe scurt, trio-ul forță + stabilitate + mobilitate și încărcarea treptată a mușchiului. Vă recomandăm să vă consultați cu un kinetoterapeut, antrenor și medic. Dacă exagerați la început, accidentarea poate reveni într-o formă mult mai gravă.

Rănile sunt o fază neplăcută a vieții noastre, dar în ciuda durerii, ele au aspectele lor pozitive. Datorită acestei experiențe vei învăța să-ți asculți corpul, să te recuperezi și să te antrenezi inteligent și conștient.​​​​​​​

Consultați celelalte articole ale noastre în curs:


SFATURI DE ANTRENARE