5% extra reducere pentru membrii Clubului chiar acum Devino membru
Pantofi de alergare pentru picioare plate

Pantofi de alergare pentru picioare plate

22. 9. 2023 5 min. de lectura

Picioarele plate deranjează o parte semnificativă a populației care alergă. Ești unul dintre acei alergători? Află când piciorul plat este ceva serios, ce pantofi de alergare să porți și de ce este importantă o examinare a piciorului.

S-ar putea să fii surprins să afli că picioarele plate sunt normale până la un anumit punct, deși sunt prea criticate, nu afectează negativ viața unui alergător. De fapt, picioarele majorității oamenilor deviază ușor spre interior atunci când merg. Aceasta este o reacție naturală a piciorului pentru a găsi echilibrul și a menține stabilitatea. Problema apare atunci când piciorul este foarte plat - atunci simțiți dureri în mușchii și articulațiile picioarelor. Într-o astfel de situație, structurile moi sunt deja adaptate la starea necorespunzătoare a piciorului și la stereotipurile sale greșit învățate. Piciorul calcă în primul rând pe partea interioară, care cade considerabil și trebuie să suporte o mare parte din greutatea corpului. Acest lucru provoacă durerea și presiunea menționate anterior asupra articulațiilor, în special a genunchilor și șoldurilor, și afectează, de asemenea, postura corectă.

Dacă aveți picioare plate - și ne referim la picioare plate accentuate - este important să alegeți pantofi de alergare care vă oferă suportul, stabilitatea și confortul potrivit. Practic, poți alege două tipuri de pantofi de alergare și anume:

1) Pantofi de alergare cu suport pentru pronație

Primul tip de pantof de alergare pe care îl poți alege este cel cu suport pentru pronație. Pronația și piciorul plat sunt strâns legate între ele. În ambele cazuri, glezna și întregul picior cad în interior. Pantofii de alergare cu suport pentru pronație sunt fermi, oferă suport piciorului în zona arcului de la mijlocul piciorului și au un strat de amortizare optim în talpa intermediară. Rețineți că pantofii cu pronație nu vă vor rezolva problema picioarelor plate, ci doar ameliorează disconfortul de la alergare oferind arcadei sprijinul de care are nevoie.

Pantofii populari pentru susținerea pronației printre alergători sunt:

altra_timp_4_běžecké_boty

2) Pantofi de alergare minimalisti

Încălțămintea minimalistă este din ce în ce mai populară în zilele noastre. Dar ce înseamnă de fapt acest termen? Ei bine, reprezintă un pantof care, datorită construcției sale, vă permite să pășiți în mod natural, să utilizați întregul potențial al piciorului și are un efect pozitiv asupra picioarelor plate, pronației și supinației.

Atentie insa, acest tip de incaltaminte necesita o perioada de adaptare. Dacă ai începe imediat să porți pantofi minimalisti la fiecare alergare, ar fi un șoc pentru corpul tău. Tipul de șoc care ar putea duce la dureri de gambe, genunchi sau chiar tendoane. De ce există un asemenea risc? Deoarece aceștia antrenează grupe musculare și nervoase care sunt „adormite” în pantofii obișnuiți, deoarece nu au niciun stimul pentru a lucra, nu sunt folosite. Pe scurt, în pantofi minimalisti, doar tu și picioarele tale trebuie să faceți mereu munca grea. Este o idee bună să alternezi pantofii minimalisti cu cei cu care te-ai obișnuit deja și să-i folosești pentru alergări mai scurte pe suprafețe mai moi, de exemplu, in pădure. Deși te vei confrunta la început cu o provocare, legenda spune că, odată ce te obișnuiești cu pantofii minimalisti, nu vei mai dori să alergi cu alți pantofi.

Pantofii de alergare minimalisti pot fi împărțiți în două categorii:

Pantofi cu cădere scăzută sau zero

Dropul pantofilor de alergare înseamnă diferența de amortizare dintre călcâi și vârf. Cu cât numărul este mai mic, cu atât este mai natural pasul de alergare pe care îl va permite pantoful tău. Și în mod natural este exact ceea ce ai nevoie. Cele mai vândute sunt aceste modele:

Pantofi care ofera senzația de desculț sau alergarea desculț

Alergarea desculț sau pantofii minimaliști care simulează alergarea în picioarele goale necesită antrenament și răbdare. Nu te poți baza pe nicio amortizare, protecție sau sprijin. Dacă nu ai chef să alergi desculț, e în regulă. În schimb, vă recomandăm să includeți mersul desculț oriunde vă permite mediul - pe gazonul din grădina, pe o pajiște sau într-o poiană de pădure. Pentru alergare și mers pe jos, pantoful de alergare Merrell Vapor Glove este potrivit pentru suprafețe moi și inegale.

merrell_běžecké_boty

Analiza mersului

Dacă bănuiești o anomalie la alergare și nu știi ce pantofi de alergare să alegi, este indicat să obții un diagnostic al mersului. Vei afla despre posibila nealiniere a gleznelor, distribuția greutății în timpul pasului, raportul de încărcare a ambelor părți ale corpului și alte lucruri interesante. De obicei este asigurat în centre sportive specializate sau de către kinetoterapeuți.

Rețineți că fiecare persoană are picioare diferite și ceea ce se potrivește unui alergător cu picior plat poate să nu se potrivească altuia. În caz de disconfort și durere, consultați un pediatru sau kinetoterapeut pentru a vă concentra pe cel mai important lucru care este să vă abordați în mod activ problema: exerciții speciale, întinderi, activări etc.


SFATURI PRODUSE