Cum sa alergi vara?

Cum sa alergi vara?

30. 6. 2021 3 min. de lectura

Alergarile din timpul verii sunt speciale. Insa trebuie sa tinem cont de cateva aspecte importante daca nu vrem sa ne riscam sanatatea.

Alergarile din timpul verii sunt speciale. Insa trebuie sa tinem cont de cateva aspecte importante daca nu vrem sa ne riscam sanatatea.

Zilele de vara par a fi perfecte pentru a alerga in natura sau pe strazile orasului. Soarele parca ne da mai multa energie si nu ne lasa sa stam in casa. Totusi, sportul in zilele toride de vara vine si cu o parte negativa, ce trebuie atent prevenita. Acestea ar fi cateva lucruri de care trebuie sa tii cont:

1) Hidratare suficienta

Multi dintre noi uitam cat de importanta este hidratarea, chiar si de-alungul unei zile normale. De-obicei nici nu ne dam seama cand corpul ne este dezhidratat. Poate doar dupa ce incepem sa alergam, cand deja e prea tarziu. Nu e de-ajuns sa bem multe lichide doar inainte de antrenament, ci trebuie sa avem acest obicei de-alungul zilei. O cantitate mare de lichide consumata intr-un timp scurt nu face altceva decat sa ingreuneze munca rinichilor nostri. Dezhidratarea asociata cu activitatea fizica intensa duce la supraincalzirea corpului, dezhidratare generala si lesin. Daca vrem sa alergam mai mult, ar trebui sa avem mereu o sticla cu apa la noi.

Desigur, bauturile ionice au un avantaj, asigurand necesarul de lichide, dar si de minerale din timpul unei alergari.

2) Ora din zi

E important sa iti planifici bine antrenamentul si sa te adaptezi la orice tip de vreme. Alergarea in timpul pranzului, intr-o zi calduroasa de vara nu e deloc o idee buna. Nu doar ca nu vei putea atinge o performanta buna, insa iti vei risca si sanatatea.

Ideal e sa alergi cand temperaturile sunt mai scazute si cand ai macar putina umbra. Dimineata devreme sau seara sunt alternativele cele mai bune. Alergarea de dimineata iti va da mai multa energie intreaga zi. Insa nu oricine se poate trezi devreme. Pentru aceasta categorie de oameni, alergarea din timpul serii e perfecta, dupa o zi lunga la birou vine in sfarsit un moment de relaxare. Recomandarea noastra e sa le combini, incearca sa alergi uneori dimineata, alteori seara, ca sa te poti bucura de frumusetea fiecarui moment din zi.

E important sa iti planifici bine antrenamentul si sa te adaptezi la orice tip de vreme

3) Mediul

Soarele din timpul verii incalzeste bine orasul, dar si asfaltul de pe strazi. Iar alergarea pe asfalt incins poate cauza probleme picioarelor, de la bataturi, pana la accidentari ceva mai grave. Si nici aerul plin de praf din oras nu ajuta...

De aceea o varianta mai buna e sa alergi in natura sau in parc. Copacii si plantele creeaza mult mai multa umbra si ofera un aer curat, usor de respirat. Alergarile pe potecile din padure sunt mai blande cu picioarele tale. Asa ca daca ai ocazia sa alergi in padure, nu ezita.

4) Imbracaminte si echipament potrivit

Imbracamintea este si ea importanta, de aceea trebuie sa fie functionala si creata special pentru sport. Astfel transpiratia este indepartata eficient, supraincalzirea este prevenita, iar corpul rezista mai mult. Pentru alergarile lungi, e bine sa ai un rucsac in care sa ai cantitatea necesara de lichide. Si nu uita de ochelarii de soare sport, care te protejeaza sa razele soarelui.

Acest articol a fost creat in colaborare cu Jana Kunčická, antrenor de alergare si nutritionist.

Se merita sa fii membru Top4Running Club

Vei fi mereu mai rapid cu noi. Alatura-te programului nostru de loialitate si bucura-te de multe beneficii.

Intra in club