5% extra reducere pentru membrii Clubului chiar acum Devino membru
Alergarea în timpul sarcinii - Cum să gestionezi alergatul și ce reguli să urmezi?

Alergarea în timpul sarcinii - Cum să gestionezi alergatul și ce reguli să urmezi?

10. 5. 2022 6 min. de lectura

Sarcina nu înseamnă neapărat că trebuie să te oprești din alergat. Activitatea fizică este bună pentru sănătate într-o cantitate adecvată și în forma potrivită. Cum să combinați un test de sarcină pozitiv și pantofi de alergare?

Cum poate afecta alergatul sarcina?

Sarcina este diferită pentru fiecare femeie. De aceea nu este potrivit să dai sfaturi precum „ce este cel mai bine să faci”. Dacă ești un alergător entuziast, cu siguranță nu trebuie să renunți la alergat. Pe de altă parte, nu este bine să depășești recordurile personale în timpul sarcinii sau să începi să alergi dacă corpul tău nu este obișnuit cu asta. Ne vom concentra pe fiecare trimestru în detaliu, dar aceste două fapte de bază se aplică întregii sarcini:

  • Consultă totul cu un medic ginecolog/medic - Examenele regulate și consultațiile pentru sănătate sunt esențiale în timpul sarcinii. Discută cu medicul tău opțiunile de activitate fizică. Ce forme recomanda medicul?
  • Ascultă-ți corpul - Dacă ai undă verde de la medic, intră în joc bunul simț. Corpul trimite semnale clare, de fiecare dată. Ascultă-le și folosește-le în avantajul tău. Dacă ai energia și dorința de a te mișca, mergi la mișcare. Dacă te simți obosită, odihnește-te. Și, cel mai important, nu te concentra pe timpul de alergare pe care îl aveai înainte de sarcină sau pe orice alte numere. A alerga este o bucurie!

Alergarea în primul trimestru 

Primul trimestru este plin de examinări medicale. Este, de asemenea, cea mai riscantă parte a sarcinii și este adesea însoțită de greață neplăcută, oboseală mare sau dureri de sâni. În acest caz, este indicat să-ți asculți corpul. Dacă schimbările de la sarcină nu te limitează, poți alerga fără probleme. Încearcă să iți menții ritmul cardiac de până la 140 de bătăi pe minut, nu te forța și asigură-te că bei suficientă apă. În caz contrar, odihnește-te și obține energia necesară.

Top4Running TIP: La începutul sarcinii, sânii femeilor încep să se mărească și acest lucru poate afecta și senzația în timpul alergării. Obține o bustieră cu suport ridicat care iți va oferi confort și încredere.

adidas_dámské_běžecké_boty

Alergarea în al doilea trimestru

În al doilea trimestru, în mod ideal, greața și durerea ar trebui să dispară. Cu toate acestea, odată cu creșterea burticii apar alte schimbări - centrul de greutate al corpului se mișcă mai înainte, ceea ce ar putea fi neobișnuit pentru tine în primele momente. Fii atentă în timp ce alergi și echipează-te cu această combinație de alergare:

  • Pantofi de alergare cu amortizare - Pantofi = baza alergării sănătoase. În timpul sarcinii un echipament chiar mai important decât înainte. Investește în pantofi de alergare de calitate pentru femei, care absorb șocul și îți protejează articulațiile.
  • Colanți de maternitate - Datorită spațiului pentru burtica în creștere, mișcarea este mult mai confortabilă.
  • Centura de susținere pentru sarcina - Se foloseste ca suport pentru postura corecta, usurare pentru spate, presiune mai mica asupra muschilor planseului pelvin sau pentru intarirea peretelui abdominal. Îl poți folosi și pentru plimbări sau îmbrăcăminte casual în al doilea sau al treilea trimestru.

Încearcp să alergi în principal pe drumuri plate și înlocuiește drumul dur cu o suprafață moale, cum ar fi o pădure, o pajiște, un drum de pământ sau o pistă de atletism. Suprafața moale înseamnă mai puțin stres asupra articulațiilor și o modalitate mai blândă pentru abdomenul în creștere.

Alergarea în al treilea trimestru

Atenția pe primul loc - aceasta rulează în al treilea trimestru. Dacă starea ta de sănătate și cantitatea de energie îți permit, alergați într-un ritm foarte ușor și de preferință cu un partener, care te va ajuta în caz de complicații. Dacă nu, nu te forța să faci nimic. Dar încearcă să rămâi într-o „mișcare confortabilă”. Starea constantă așezată sau întinsă nu este sănătoasă. Dacă alergatul nu este bun pentru tine, înlocuiește-l cu plimbări în natură, yoga, înot sau stretching.

těhotenství_protahování

Pericole ale alergării în timpul sarcinii

În unele cazuri, alergatul în timpul sarcinii poate fi nedorit sau chiar periculos pentru femeie și copil. Ce complicații neplăcute pot apărea?

  • Probleme de respirație și incapacitatea de a calma respirația
  • Sângerare vaginală
  • Contracții
  • Senzații de amețeală
  • Dureri de cap
  • Dureri in piept
  • Dureri musculare și articulare

Dacă încep să apară aceste semne de avertizare, oprește-te și nu continua să alergi. Discută imediat aceste complicații cu medicul, care iți va sugera pașii următori.

Semimaraton / Maraton în timpul sarcinii. Da sau nu?

Ai de gând să alergi un semimaraton sau un maraton în timpul sarcinii? Este potrivit să-l rulezi? În câteva cazuri individuale, acest lucru este posibil, dar, potrivit medicilor, este considerat periculos. În timpul unei performanțe intense, cum ar fi un maraton sau semimaraton, corpul se supraîncălzi și în interiorul corpului apar modificări de presiune, care pot cauza probleme bebelușului. Pentru liniște sufletească, vă recomandăm să amânați cursa pentru data viitoareÎmbrăcămintea de alergare te va aștepta în dulap, iar după naștere, vei performa mult mai bine decât în timpul sarcinii, fără riscuri. Și, de asemenea, cel mai mare fan al tău - copilul tău - te va aștepta la linia de sosire!

Când să începi să alergi după naștere?

După naștere, va dura ceva timp să te obișnuiești cu noile obiceiuri și rutine care vin odată cu maternitatea. Acordp-ți cel puțin șase săptămâni pentru a-ți aclimatiza și vindeca toate rănile postpartum. Începe încet, nu te forța și consultă totul cu un medic pentru a fi sigur.

După cum puteți vedea, renunțarea la pantofi de alergare nu este necesară în timpul sarcinii. Ascultă instrucțiunile medicului și corpul tău și bucură-te de fiecare kilometru pe care corpul tău aleargă sau merge. Este recomandabil să fii activă, din punct de vedere fizic, mental și, de asemenea, al sănătății.

 Kilometri în sarcină? Echipați-vă cu Top4Running!


SFATURI DE ANTRENARE