5% extra reducere pentru membrii Clubului chiar acum Devino membru
Cum să începi să alergi după boală? Inapoi in pantofi de alergat incet, dar sigur!

Cum să începi să alergi după boală? Inapoi in pantofi de alergat incet, dar sigur!

27. 3. 2023 6 min. de lectura

Ai fost bolnav și acum vrei să alergi din nou? Avem sfaturi despre cum să evitați o recădere sau consecințe permanente și să reveniți pe drumul cel bun!

Durere, febră și slăbiciune. Boala sau raceala sunt un obstacol neplacut in viata personala si de alergare. Cum să revii pe drumul cel bun în siguranță și responsabil după? Avem 5 întrebări esențiale la care să răspundem înainte de a vă pune pantofii de alergat.

1) Cât de gravă a fost priblema ta?

Este foarte important să știți cât de gravă este boala, deoarece există unele dintre ele care exercită doar o ușoară presiune asupra corpului, altele mai mult. În general, le putem împărți în două tipuri de sarcini:

  • Povara corporală ușoară: aceasta include, de exemplu, tuse sau probleme de respirație ,fără febră. În acest caz, este suficient să limitezi intensitatea și să nu exagerezi cu primele antrenamente. Începeți cu mersul pe jos și creșteți treptat intensitatea în funcție de modul în care organismul reacționează la acestea și treceți fluent la sarcina maximă.
  • Povara corporală mare: bolile cu febră, viruși sau răceli pot face organismul mult mai obosit. Chiar dacă deja te simți bine, trebuie să te gândești la organele tale, care nu comunica atât de ușor starea lor. Este bine să te odihnești timp de o săptămână după o boală și abia apoi să treci la o revenire treptată la antrenament. În cazul temperaturilor mai ridicate, ar trebui să abordați returul și mai atent. Când vă simțiți bine, începeți prin a merge o săptămână la început, ascultându-vă corpul, mai ales cât de repede crește ritmul cardiac și dacă aveți respirație scurtă. Începeți antrenamentul când aceste două lucruri sunt la „normal”. Și din nou repetăm - încet și treptat! Dacă ați fost trimis la culcare de către medicul dumneavoastră, asigurați-vă că îl consultați cu privire la revenirea la antrenament.

Jak začít s běháním po nemoci?

2) Ce tip de medicamente ai luat?

O întrebare legată de precedenta. Medicamentul pe care îl iei are un efect major asupra organismului uman - pe lângă boală, trebuie să „lupte” cu medicamente cu care nu este obișnuit. Dacă este vorba de antibiotice și medicamente similare agresive, nu conta pe o revenire rapidă la sarcină, din păcate. Trei până la șase săptămâni este cel mai scurt timp pentru începerea activității fizice. Abia atunci poți începe încet să te antrenezi. Ce fac astfel de medicamente asupra inimii sau ficatului, de exemplu, nu este evident la prima vedere. Dacă exagerați, riscați leziuni ireversibile ale corpului. Chiar și în ceea ce privește medicația, consultă-ți planul pentru a reveni la alergat cu un medic.

3) Ce ti-a cauzat problema?

La această întrebare este greu de răspuns. Există o activitate în stilul tău de viață care te îmbolnăvește în mod regulat? Încearcă să te gândești la asta. Adesea nici măcar nu-ți dai seama pentru că faci unele lucruri automat și nu apare nicio boală. Dar apoi intervine vremea friguroasă , stresul de la serviciu sau oboseala unei călătorii lungi - lucruri destul de comune care te pot îmbolnăvi în anumite condiții. Încercați să identificați aceste cauze subtile și gândiți-vă cum să le atenuați impactul. De exemplu, puteți sări peste o cursă, să faceți o plimbare în loc să vă antrenați sau să vă faceți timp pentru voi și să vă relaxați. Luând aceste mici măsuri de precauție, puteți preveni bolile pe termen lung în viitor.

4) Cât a durat problema ta?

Dacă sunteți liber pentru două zile, corpul va reveni la putere maximă foarte repede. Dar dacă perioada de boală urcă în săptămâni, întoarcerea va dura mai mult. Corpul a slăbit, iar încordarea intensă te-ar pune din nou în pat. Oferă-ți timp și spațiu pentru o recuperare completă și nu te grăbi cu nimic. Pantofii de alergare nu dispar nicăieri, promitem.

To, co léky napáchají například na vašem srdci, není na první pohled znát.

5) Cum reacționează corpul tău după o afecțiune?

Fiecare persoană este diferită, are abilități diferite și reacționează diferit la stres, tensiune și, de asemenea, boli. Cu siguranță te vei recunoaște în aceste situații și, dacă știi că ai nevoie de mai mult timp pentru a începe, nu-i lăsa pe prietenii tăi să te convingă să alergi la dealuri la o săptămână după boală. Nu ar fi bine pentru corpul tău, dar ar fi un risc de a reveni din nou la un mod de odihnă.

Sfaturi generale pentru a face față afecțiunilor

  • Întotdeauna, și nu numai după boală, încearcă să-ți simți și să-ți asculți corpul. Urmăriți-vă ritmul cardiac și respirația și observați cum vă simțiți pe parcursul zilei. Dacă știi care este expresia „normală” a corpului tău, poți detecta mai ușor începuturile bolii.
  • Nu încercați să intrați în antrenament complet imediat ce vă scade febra. Acordați-vă timp și spațiu pentru a vă recupera complet și a vă regenera. Corpul tău va returna îngrijirea.
  • Dacă ați luat medicamente, consultați-vă cu medicul dumneavoastră. Acceptați-i sfaturile și recomandările pentru a evita complicații suplimentare de sănătate.
  • Știm că este o provocare, dar încercați să abordați boala într-un mod pozitiv. Încetinește, relaxează-te, citește cartea pe care o ai în sertar sau urmărește filmul pentru care în mod normal nu ai timp. Te vei bucura de mulți kilometri alergați după recuperare!

SFATURI DE ANTRENARE
ZOOM JA FLY 3
nike
FuelCell Rebel v4
newbalance2
Nou
Fast-R Nitro Elite Elektrocharged Wns
puma
Fast-R Nitro Elite Carbon Wns
puma
Fast-R Nitro Elite Elektrocharged
puma
Fast-FWD Nitro Elite
puma
Fast-FWD Nitro Elite Wns
puma
FAST-FWD NITRO Elite Psychedelic Rush
puma
Nou
FAST-FWD NITRO Elite Psychedelic Rush Wn
puma
Nou
Deviate Nitro Elite 2 Marathon Series Wns
puma
WAVE SKY NEO 2
mizuno
Deviate NITRO Elite 2 Forever Faster
puma
Nou
Anterior
Urmatorul