END OF SEASON SALE! Alege din peste 5500 de produse -- days --:--:-- Cumpara acum
Pantofi de alergare pentru ultramaraton și ultra trail. Cum să le alegi?

Pantofi de alergare pentru ultramaraton și ultra trail. Cum să le alegi?

22. 3. 2023 9 min. de lectura

Ultra. Disciplina regală printre curse lungi. Ce pantofi de alergare să porți pentru un ultramaraton rutier și ce pantofi să alegi pentru un ultra trail? Inspiră-te pe Top4Running!

Ce înseamnă ultra de fapt? Acestea sunt alergări mai lungi decât un maraton, adică peste 42,195 km. Ultra alergarea poate fi de 50 km, 100 km sau chiar mai mult, există nenumărate curse și distanțe diferite în zilele noastre. Putem împărți aceste curse în două categorii:

 • Ultramaraton rutier - Alergați pe șosea, în special pe suprafețe dure și pavate, de exemplu în orașe sau sate.
 • Ultra trail - Alergați pe teren, pe suprafețe moi și imprevizibile, în special în păduri, pajiști sau munți. De obicei veți urca câteva sute sau mii de metri verticali.

După cum puteți vedea, aceste două tipuri sunt foarte diferite unele de altele și alegerea pantofilor va depinde și de acest lucru. Vă vom oferi sfaturi despre ce pantofi de alergat să purtați. Vom începe cu drumul și apoi vom trece la traseu!

Cum să alegi pantofii pentru un ultramaraton rutier?

Pantoful tău de ultramaraton ar trebui să aibă câteva caracteristici de bază:

 • Amortizare - Veți avea mai mult decât suficiente impacturi dure în timpul unui ultramaraton, așa că purtați pantofi de drum cu multă amortizare. Drumul este o suprafață plană și previzibilă, așa că amortizarea nu va afecta atât de mult stabilitatea. Dar rețineți, cu cât amortizarea este mai mare, cu atât pantoful este mai greu.
 • Durabilitate și confort - Partea superioară a pantofilor de drum este realizată din materiale de înaltă calitate, durabile și respirabile, iar interioarele din material moale îți vor oferi confortul pe care pare să-l găsești la alergări lungi!
 • Lățime și dimensiune - Piciorul se umflă, se extinde și are nevoie de mult spațiu pentru alergări lungi. Nu este nimic mai rău decât atunci când degetele de la picioare încep să se lovească de partea superioară la kilometrul 30. Așa că cumpără pantofi cu cel puțin 1-2 mărimi mai mari și alege modele cu o construcție largă dacă este necesar.

Sfaturile noastre pentru pantofi de alergare pentru ultramaraton rutier:

1) Nike Invincible

Unul dintre cei mai populari încălțăminte de drum pentru distanțe lungi este Nike Invincible 3. Combinația dintre suport reglat și amortizare în formă de leagăn Nike ZoomX plasată intenționat te va face să te simți în siguranță și să-ți salveze articulațiile în timpul alergărilor lungi. Spuma Nike ZoomX din talpa intermediară este ușoară și extrem de receptivă. Partea superioară Flyknit îmbunătățită și și mai durabilă are o respirabilitate sporită în zonele în care piciorul se încălzește cel mai mult. Pantoful protejează, de asemenea, piciorul de efectele pronatiei.

Bărbați  Femei

Nike_Invincible

2) adidas Adizero Adios Pro 

Adizero Adios Pro 3 este pantofii de curse supremi pentru alergări lungi. Talpa intermediară este amortizată cu două straturi de spumă durabilă Lightstrike Pro pentru a înmuia eficient orice impact puternic. ENERGYRODS optimizat 2.0. piesele din carbon din talpa intermediară oferă un randament excelent de energie. Noua partea superioară din material textil ușor este întărită acolo unde aveți cea mai mare nevoie. În plus, conține cel puțin 50% fire reciclate. Datorită tălpii exterioare din cauciuc premium Continental, poți alerga într-un ritm ridicat, chiar și pe ploaie. Scăderea de 6,5 vă oferă în continuare un pas foarte natural.

Bărbați Femei

adidas_adizero_adios_pro_3

3) Nike ZoomX Vaporfly Next%

Al doilea model de la Nike, Nike ZoomX Vaporfly Next% 2. Acesta este un pantof de curse care te va duce până la 50 km la o viteză bună! Spuma Nike ZoomX vă oferă o revenire uriașă a energiei, iar stratul de fibră de carbon receptiv de pe întregul pantof vă propulsează înainte cu fiecare pedală. Nivelurile optime de amortizare atenuează impactul asupra suprafețelor dure.

Bărbați Femei

Nike_ZoomX_Vaporfly

Cum să alegi pantofi de alergare pentru ultra trail?

La fel ca și în cazul pantofilor pentru asfalt, există câteva lucruri pe care ar trebui să le aibă și pantofii pentru trail :

 • Un model pe talpă - Îndrăznim să spunem că acesta este un aspect esențial al unui pantof de trail. O aderență durabilă și agresivă vă va ține pe teren imprevizibil, oferind tracțiune și aderență, precum și stabilitate.
 • Amortizare - Deși traseele ultra sunt în mare parte alese pe suprafețe moi, absorbția șocurilor și confortul sunt cheia pe aceste distanțe lungi. O să alergi pentru o lungă perioadă de timp și asta înseamnă zeci de mii de impacturi. Alegeți nivelul de amortizare în funcție de preferințele dvs. și, de asemenea, lungimea traseului. O rată mai mică înseamnă mai puțin confort, dar un contact mai bun cu suprafața. Nivelurile mai înalte promit un confort suplimentar, dar contactul cu solul este redus și nu veți putea reacționa la fel de repede la schimbările de teren.
 • Stabilitate – Aceasta este strâns legată de amortizare deoarece, pe lângă amortizare, aveți nevoie de stabilitate maximă și de capacitatea de a citi terenul pentru a evita entorsele sau căderile. Trebuie să alegeți echilibrul potrivit între amortizare și stabilitate. De asemenea, este important în ceea ce privește stabilitatea să alegi un pantof care este solid, dar care nu te împinge nicăieri.
 • Lățime și dimensiune - Piciorul se umflă, se extinde și are nevoie de mult spațiu pentru alergări lungi. Nu este nimic mai rău decât atunci când degetele de la picioare încep să se lovească de partea superioară la kilometrul 30. Așa că cumpără pantofi cu cel puțin 1-2 mărimi mai mari și alege  modele cu o construcție largă dacă este necesar.
 • Durabilitate - Talpă durabilă, împreună cu o parte superioară durabilă și respirabilă, care poate face față capcanelor rocilor sau rădăcinilor.

Sfaturile noastre pentru pantofi de alergare ultra trail:

1) Salomon S/LAB Ultra 3

Acest pantof popular pentru distanțe foarte lungi are o construcție mai ușoară decât predecesorii săi, precum și o parte superioară din plasă reproiectată și mai durabilă. Talpa intermediară EnergyCell+ oferă o revenire ridicată a energiei, vă amortizează în mod fiabil fiecare pas și este foarte dinamică, astfel încât vă folosește un minim de energie la rebound. Talpa Contagrip® MA are durabilitate ridicată și aderență pe terenuri variate. În general, pantoful este foarte stabil și permite un contact suficient cu suprafața. Dacă mergi pe un traseu ultra de până la 50 km și vrei să porți Salomon,  Salomon Pulsar Trail sunt de asemenea o aleegere foarte buna.

Bărbați Femei

Top4Running TIP: Echipați-vă pentru un traseu ultra cu echipament Salomon ! Veți găsi pachete de hidratare, veste pentru alergare, bentițe și multe altele.

Salomon_S/lab_Ultra

2) Nike Zegama

Poți depăși urcușurile lungi și coborârile abrupte pe un teren fără compromis cu pantofii de trail Nike ZoomX Zegama. Un model de talpă mai profund și mai variat, cu goluri mai mari, va îmbunătăți aderența și stabilitatea, mai ales în pasajele mai tehnice. Acest lucru vă va permite să citiți terenul chiar și după câteva zeci de kilometri când picioarele sunt deja obosite. Talpa intermediară ușoară Nike ZoomX, combinată cu talpa exterioară ridicată, va oferi amortizare pentru a atenua impactul și pentru a vă ușura articulațiile. Căderea pantofului este de doar 4 mm, permițând piciorului să se simtă cu adevărat natural.

Bărbați Femei

Nike_Zegama

3) Inov-8 Trailfly 

Inov-8 Trailfly Ultra G 300 Max. Un pantof născut pentru nevoile ultra trailului. Talpa TRAILFLY se bazează pe conceptul dovedit TERRA ULTRA. Nu se teme să alerge peste asfalt și te ține sus în mod fiabil pe moloz stâncos sau pe teren tehnic forestier. Modelul TRAILFLY folosește tehnologia patentată ADAPTER FLEX - o crestătură adâncă de 10 mm în partea de mijloc a amortizarii, care crește radical flexibilitatea întregului pantof și astfel capacitatea acestuia de a simți terenul. Căderea scăzută de 6 mm promovează jocul natural al picioarelor.

Bărbați Femei

Inov8_Trailfly

Top4Running TIP: Dacă optezi pentru o alergare mai scurtă la munte decât pentru un traseu ultra, consultă sfaturile noastre despre pantofi de alergare pentru teren montan.

Sfaturi practice la final

Ultra este una dintre cursele lungi în care petreci câteva (zeci de) ore. Dacă mergi la o cursă ultra, contăm că ai stăpânit pregătirea fizică și mentală. Cu toate acestea, iată câteva sfaturi în ceea ce privește încălțămintea:

 • Testați corect pantoful - A merge la un ultra în pantofi nou-nouț este tentant, dar foarte iresponsabil. Testați-le mai întâi și vedeți dacă se potrivesc după x mile și nu vă ciupiți nicăieri. Din nou, vei petrece ore întregi pe pistă, așa că pantofii de alergare ar trebui să fie cel mai bun partener!  
 • Șosetele sunt alfa omega - Puteți avea cei mai buni pantofi, dar fără șosetele potrivite, vor fi inutili și, în cel mai rău caz, poate duce la neterminarea cursei. Lăsați șosetele din bumbac acasă și alegeți-le pe cele din materiale funcționale care să rămână pe picioare, să elimine umezeala și să prevină veziculele sau frecarea incomodă. Dacă preferați șosete mai lungi și doriți un impuls suplimentar în recuperare purtați șosete compresive.
 • Aduceți o pereche suplimentară de pantofi de alergare - La unele curse ultra, vă puteți depozita lucrurile și echipamentul în depozitul de curse. Pregătește acolo o pereche suplimentară de pantofi de alergare, de exemplu, mai mulți pantofi cu perne pentru a doua jumătate a cursei sau pantofi impermeabili pe care îi poți înlocui dacă este necesar.