5% extra reducere pentru membrii Clubului chiar acum Devino membru
Cum să speli și să îngrijești hainele funcționale?

Cum să speli și să îngrijești hainele funcționale?

3. 2. 2023 6 min. de lectura

Cum să speli și să îngrijești hainele funcționale, astfel încât acestea să reziste funcțional și să aibă o viață lungă? Citiți sfaturile noastre Top4Running!

Îți termini alergarea, îți scoți hainele transpirate, le arunci în mașina de spălat și pornești primul program pe care îl vezi. Simplu și clar! Sau nu? Acest lucru nu se aplică îmbrăcămintei funcționale. Conține fibre fine, membrane și tehnologii moderne, care sunt distruse atunci când sunt spălate incorect, iar hainele își pierd funcționalitatea, ceea ce cu siguranță nu îți dorești. Citiți cum să aveți grijă de hainele funcționale !

Materiale de îmbrăcăminte funcționale

 • Materiale sintetice - poliester, poliamidă, polipropilenă
 • Materiale naturale - lână merinos, fibre de bambus.

Materialele sintetice sunt opțiunea mai ieftină, dar nu te încălzesc atât de mult iarna și sunt mai mirositoare după o activitate (mai potrivite pentru zilele calde). Materialele naturale sunt mai scumpe, dar rețin căldura pe vreme rece și pot absorbi mirosurile din transpirație (mai potrivite pentru zilele reci).

Îmbrăcăminte bărbați  Îmbrăcăminte femei

Jak_prát_funkční_prádlo

10 reguli de urmat atunci când spălați haine funcționale:

 • Urmați întotdeauna instrucțiunile de pe eticheta produsului pentru temperatura corectă de spălare. Mereu!
 • Dacă aveți opțiunea, alegeți programul „îmbrăcăminte sport” sau „în aer liber” de pe mașina de spălat.
 • IDacă nu, alegeți un program scurt, un program pentru haine din lână sau moi - întotdeauna ajustat la temperatura de pe etichetă.
 • Sortați rufele în colorate/albe.
 • Închideți toate fermoarele pentru a proteja fibra și întoarce hainele pe dos în afară.
 • În primul rând, umeziți-vă hainele murdare - Cursele cu obstacole sunt grozave! Dar cei care au spălat rufele după ei vor recunoaște că acesta este ultimul obstacol suplimentar. Înainte de a pune rufele în mașina de spălat, înmuiați-le în apă călduță cu puțin gel pentru haine funcționale și lăsați-le la macerat cel puțin o oră.
 • Nu spălați des hainele funcționale, acestea își pierd funcționalitatea - spălați tricourile, jachetele de alergare, și pantalonii doar cu mâna după exercițiu și lăsați-le să se usuce. Spălați-vă întotdeauna lenjeria intimă, găzduiește bacterii și mai multă transpirație.
 • Nu folosiți înălbitor, balsam sau pudră de spălat clasică - Aceste produse distrug fibrele, iar hainele își pierd caracteristicile funcționale.
 • Nu uscați rufele spălate în uscător, ci lăsați-le să se usuce liber la temperatura camerei sau într-o cameră ușor rece.
 • Nu călcați hainele uscate.

Ce produse să folosești pentru haine funcționale?

Pentru spălarea hainelor sport, este indicat să achiziționați un gel de spălat special pentru haine funcționale, care este blând cu membranele și materialele. Gelurile de spălat potrivite sunt, de exemplu:

 • Atsko Sport Wash - Potrivit pentru haine funcționale, lână și pene. Reface țesăturile și membranele și contribuie la o durată de viață mai lungă. Îndepărtează petele și dezodorizează hainele. Este realizat pe baza de origine vegetală și se spală complet atunci când este clătit - nu lasă reziduuri pe rufe și nu există riscul de erupții cutanate pe corp.
 • Granders Performance Wash - Produs foarte blând și eficient, potrivit pentru toate tipurile de îmbrăcăminte funcțională și îmbrăcăminte cu membrane.

FERIȚI-VĂ DE BALSAM - Funcția balsamului de rufe este de a înmuia și parfuma rufele. În cazul îmbrăcămintei funcționale, utilizarea acesteia este inutilă, chiar nedorită. Balsamul de rufe învelește fibrele în membrane, le distruge și hainele își pierd funcționalitatea.

Jak_prát_funkční_oblečení

Lână merinos - Miracol sau ceva inutil?

Lână extrem de fină, numită după o oaie domestică numită Merino. Producția sa este în principal în Australia și Noua Zeelandă. În lumea alergării, este foarte popular și din ce în ce mai mulți oameni îl caută - nu numai alergători, ci și turiști sau drumeții care ies în natură sau în munți iarna. Principalele sale beneficii sunt:

 • Este subțire, moale și foarte plăcută
 • Îți va menține corpul cald, dar nu vei fi transpirat
 • Absoarbe perfect mirosurile și transpirația
 • Este antibacterian - nu este necesar să se spele după fiecare activitate
 • Este realizat din material natural #biofriendly

Lâna merinos este un prieten mare pe vreme rece, așa că o recomandăm cu conștiința curată! Unele pot fi descurajate de prețul mai mare, dar merită totuși să investești într-o piesă de merinos. Are o gamă largă de utilizări (alergare, schi, drumeții, plimbări și excursii la munte) și dacă ai grijă de el în mod corespunzător, va dura mult și investiția ta va reveni cu siguranță!

Cum să ai grijă de merino?

 • Citiți întotdeauna instrucțiunile de pe eticheta produsului.
 • Spălați-l în programul „wave” (30 până la 40 °C) și setați viteza la minim (maxim 800 de rotații pe minut).
 • Pentru a păstra toate beneficiile, alegeți un produs pentru merinos - de exemplu, produse cu lanolină (cu ulei delicat pe fibre merinos). De asemenea, puteți utiliza Atsko Sport Wash, care este potrivit atât pentru materiale naturale, cât și pentru cele artificiale.
 • Dacă îl spălați manual, lăsați-l în apă călduță cu produs de curățare timp de aproximativ o oră. Și ceea ce este important - nu stoarce! Firele ar putea fi deteriorate.
 • După spălare, lăsați hainele să se usuce liber. Nu folosiți uscătorul și nu călcați.

Top4Running Tip: Orice altă îmbrăcăminte funcțională din lână și materiale naturale, se spală întotdeauna ca merinos. Materialele naturale necesită întotdeauna un program de spălare „lână” și detergenți speciali.

Haine merinos

Există multe tipuri și tehnologii de îmbrăcăminte funcțională. Dar fiecare piesă de îmbrăcăminte funcțională conține membrane. Ce asigură ele? Membranele din îmbrăcămintea funcțională și sport îi asigură funcționalitatea și confortul în timpul activității fizice. Pe scurt:

Acestea permit transpirația să scape - nu veți fi aburit.
Acestea împiedică pătrunderea umidității externe în interior - nu vă veți udă.

Inspiră-te din piese funcționale și bucură-te de fiecare cursă:


SFATURI PRODUSE