MID SEASON SALE - Economisiți până la 60 % la articolele selectate CUMPARA ACUM
Alergarea după 40 de ani: Cum să începi și la ce să fii atent?

Alergarea după 40 de ani: Cum să începi și la ce să fii atent?

16. 1. 2023 6 min. de lectura

Se spune că vârsta este doar un număr. Îndrăgostiți-vă de alergat chiar și după 40 de ani. Cum să începeți să alergați, ce este special la vârsta mijlocie și la ce riscuri potențiale să aveți grijă?

Ce este grozav la alergat? Ai nevoie doar de pantofi buni, timp și dispoziție pentru a te mișca. 40, dar și 50 este o vârstă frumoasă și aventuroasă. Multora le place sa incerce lucruri noi in aceasta perioada. Și alergarea este printre ele!

Alergarea după 40 și specificul acesteia

Mișcarea regulată este foarte importantă pentru buna funcționare a corpului și a minții. Da, chiar si dupa 40 de ani! Cu toate acestea, are specificul ei. Luați în considerare câteva aspecte:

1) Starea actuală de sănătate

Acestea pot fi diagnostice curente, cum ar fi boli cronice sau cardiovasculare, artroze sau leziuni anterioare ale sistemului musculo-scheletic. Excesul de greutate este, de asemenea, un risc, deoarece exercită o presiune enormă asupra articulațiilor, ligamentelor și tendoanelor. Dacă v-ați confruntat vreodată cu probleme de sănătate sau aveți de-a face în prezent cu probleme de sănătate, consultați medicul generalist sau kinetoterapeutul despre alergare și dacă este potrivit pentru dvs.

2) Activitate la o vârstă mai mică

Dacă ați fost activ și sportiv de-a lungul vieții și aveți un istoric de alergare sau exerciții fizice, revenirea la pantofii de alergare va fi mult mai ușoară. Dar fără griji! Te poți descurca fără ea. În acest caz, începeți cu plimbări, apoi alergări scurte într-un ritm foarte ușor și, mai ales, ascultați semnalele corpului. Principalul lucru este să vrei, să începi și să persistezi!

3) Motivația ta interioară

În primul rând, trebuie să-ți dai seama DE CE vrei să începi să alergi. Vrei să-ți îmbunătățești starea de sănătate? Să slăbești? Te pregătești pentru prima ta cursă de alergare? Sau vrei fii activ și petreci timp în natură? Fiecare motiv înseamnă o abordare ușor diferită a alergării și a stilului de viață general. Dacă vrei să te pregătești pentru o cursă, probabil că te vei concentra pe timp, ritm și performanță. În acest caz, un ceas sport te va ajuta și vei avea toate numerele într-un singur loc. Dacă vrei să alergi de plăcere sau să-ți îmbunătățești starea, este de ajuns să te îmbraci cu îmbrăcăminte de alergare și să mergi într-o aventură de alergare!

Běhání_sportovní_hodinky

Cum să începi să alergi la vârsta mijlocie?

Bine, ești hotărât, știi DE CE și nu ai probleme de sănătate. Super, este timpul să începem! Deci, cum să începi să faci alergarea bucuroasă și în armonie cu sănătatea ta?

  • Începeți încet, dar sigur - Nu împingeți atât de tare. Dacă vă întoarceți la alergat după o pauză, includeți mai întâi alergări ușoare, aprox. pana la 5 km. Dacă abia ești la început și corpul tău nu este obișnuit să se miște, începe cu alergarea indiană, unde alternează alergarea și mersul pe jos.
  • Odihnește-te și regenerează - Concentrează-te pe regenerare la fel de mult ca și pe alergări în sine. Asigurați-vă că aveți un somn de calitate, mâncați alimente bogate din punct de vedere nutrițional, beți multă apă, vă întindeți, mergeți la un masaj sau faceți o baie.
  • Includeți antrenament de forță - mușchii susțin oasele și reduc riscul de leziuni ale articulațiilor, tendonului și ligamentelor. Dacă timpul vă permite, includeți antrenament de forță cel puțin o dată pe săptămână. Poți folosi gantere pentru asta, dar poți folosi și propriul tău corp.
  • Ascultă-ți corpul - Probabil cel mai important punct. Corpul este un sistem foarte inteligent și îți trimite constant semnale. Învață să-i asculți. Dacă ești plin de energie, îmbracă-ți pantofii și fugi. Dacă ceva te doare sau ești obosit, încetinește și odihnește-te. Nu este lenea, ci capacitatea de a lucra cu ego-ul tău. Datorită acestui lucru, veți putea aduna kilometri alergați fără răni pentru câțiva ani de acum înainte.

TIP: Dacă nu doriți să alergați singur, alăturați-vă unui grup de alergare din zona dvs., alergați cu un prieten sau încercați popularul Canicross cu prietenul dvs. de câine!

Daca te simti bine in timpul si dupa alergare, nu vei fi deranjat de durere sau oboseala, poti mari putin distanta si timpul alergarii. De asemenea, citește sfaturile noastre din seria TOP4TRAINING - cum să alergi 5 km și 10 km! În cazul unui plan de antrenament specific, contactați un antrenor de alergare care vă va învăța tehnica corectă de alergare și va crea sesiuni de antrenament individuale.

Cum să alergi un 5k?  Cum sa alergi 10k? 

Běhání_On_Running

Alergarea și beneficiile sale pentru sănătate

Poate suna puțin părtinitor, dar trebuie să spunem un lucru - ALERGATUL ESTE GENIAL! Este una dintre cele mai naturale activități pentru oameni. În plus, are câteva beneficii pentru sănătate pe care le veți aprecia în special în afara pistei de alergare. Cum sunt ele?

  • Îmbunătățirea condiției
  • Sănătate cardiovasculară mai bună și întărirea inimii
  • Imunitate mai puternică și apărare împotriva bacteriilor și virușilor
  • Somn mai bun și concentrarea pe activitățile zilnice
  • O mai mare bunăstare mentală
  • O creștere a consumului de calorii și un instrument excelent pentru pierderea în greutate

Alergarea după 40 și riscurile sale

Cele mai mari riscuri ale alergării sunt rănile, suprasolicitarea sistemului musculo-scheletic sau problemele de respirație. Cu toate acestea, acest lucru se aplică tuturor alergătorilor, indiferent de vârstă. În orice caz, odată cu înaintarea în vârstă, leziunile se vindecă mai prost, durează mai mult și există posibilități mai mari de durere la nivelul articulațiilor, tendoanelor sau mușchilor. Alergarea este, de asemenea, un risc mai mare pentru persoanele supraponderale, din cauza presiunii deja menționate asupra sistemului musculo-scheletic și a sistemului de sprijin sau a unei activități mai proaste a inimii. Dacă aveți complicații, consultați-le cu medicul dumneavoastră.

Deci ce, te-ai hotărât să alergi pentru prima dată? Credem că îți va plăcea să alergi la fel de mult ca și nouă. Echipați-vă la Top4Running și bucurați-vă de alergare la maxim!


SFATURI DE ANTRENARE