5% extra reducere pentru membrii Clubului chiar acum Devino membru
Yoga, tipuri de yoga si echipament

Yoga, tipuri de yoga si echipament

9. 4. 2020 7 min. de lectura

Yoga poate fi practicata de oricine, dar cum sa alegi exercitiile potrivite pentru tine si sa nu te pierzi in toate detaliile? Afla tot ce trebuie sa stii in acest articol.

Ce este Yoga?

Yoga este un sistem de exercitii psihosomatice, reprezentand conexiunea aspectelor fizice si spirituale ale exercitiului fizic. Multi incepatori folosesc doar latura fizica a primului lor contact cu yoga, dar yoga nu inseamna doar conectarea corpului cu respiratia, ci si a respiratiei cu mintea si, in final, depasirea limitelor mintii. Filosofia yoga este aceea de a depasii ego-ul fals, prin pura desprindere de dependenta de existenta corpului material, care este in aceasta filozofie o sursa de suferinta si de a lucra pentru satisfactia si implinirea mentala.

Pentru o persoana, prima intalnire cu acest tip de exercitii este cu siguranta neobisnuita, nu este vorba despre numarul de repetari si nici despre mentinerea fortei cat mai mult timp posibil in orice pozitie. Totul este sa te simti bine, sa gasesti echilibru si bunastare si sa iti relaxezi mintea. Deci cum ne putem imagina un astfel de exercitiu de yoga? Exista multe tipuri de yoga, iar pe cele mai importante le vom descrie in continuare.

Joga

Ce tipuri de yoga exista?

Hatha yoga

Cel mai practicat tip de yoga, are efecte convalescente si terapeutice. Implica gestionarea constienta a respiratiei si luarea si mentinerea asanasului individual (pozitii ale corpului). Acest lucru ajuta la reducerea stresului si elimina blocajele fizice si mentale. De asemenea, poate ajuta la functionarea organelor interne sau a metabolismului. Este potrivit pentru publicul larg si pentru incepatori.

Adesea se pot vedea barbati si femei in pozitii greoaie. Hatha yoga poate imbunatati foarte mult mobilitatea si flexibilitatea muschilor si tendoanelor (ca, desigur, si alte tipuri de yoga), ceea ce este de asemenea potrivit pentru antrenamentele de forta sau orice alt sport. Totul se refera la exercitii regulate si efectuate corespunzator.

Vinyasa yoga

O forma mai dinamica de yoga. In acest caz, nu mai este vorba de a ramane in asanas, ci de o miscare liniara de la una la alta, pe un val de respiratie. Inhaleaza cu piciorul, expira cu mana, vei auzi asta des la clasa vinyasa. Poate fi inteles si ca un flux, pozitiile sunt interconectate si legate intre ele. Este potrivit pentru persoanele mai active sau mai potrivite fizic, care au deja experienta cu hatha yoga si asanas de baza.

Ashtanga Yoga

Fizic, unul dintre cele mai solicitante tipuri de yoga. Este similar cu vinyase, dar seturile de pozitii se repeta constant. Trebuie sa subliniem ca aici nu este important de cate ori se repeta o linie individuala sau cat de repede. Fiecare individ practica o linie invatata in ritmul respiratiei si incearca sa obtina o stare de spirit echilibrata (meditatie).

Kundalini Yoga

Foarte potrivit pentru exercitii de zi cu zi. Acest tip de yoga are seturi clar definite, dar fiecare serveste pentru ceva diferit. Pentru fiecare dintre problemele, bolile si dorintele tale, acest tip de yoga are propria linie. Prin urmare, este foarte variabil si potrivit pentru cei care cauta rezultate rapide si tangibile.

joga

Am epuizat acum diviziunea de baza a formelor traditionale de yoga. Acest lucru ne aduce la un concept mai modern de yoga si tipurile sale emergente, pe care le poti intalni in alegerea lectiei potrivite pentru tine in multe studiouri.

Power yoga

Dezvolta forta si flexibilitatea corpului, concentrandu-se mai mult pe aspectul fizic al corpului. Angreneaza partea pelvina si sistemul de stabilizare profund (inima), servind astfel pentru prevenirea durerilor de spate in toate zonele coloanei vertebrale si pentru intarirea totala a muschilor corpului. Cu toate acestea, nu uitam sa conectam exercitiile cu respiratia, lucru important atunci cand exersam orice fel de yoga.

Hormonal yoga

Un set de exercitii de yoga hatha si kundalini care dureaza 30 de minute ajuta la producerea si armonizarea hormonilor. Poate elimina simptomele neplacute ale menopauzei, PMS (sindromul premenstrual) sau poate fi folosit si ca tratament auxiliar pentru infertilitate.

Bikram yoga

Yoga practicat intr-o camera incalzita la 42 de grade, 90 de minute. Este o secventa de 26 de pozitii de la Hatha Yoga, care se urmaresc fara probleme (aceasta este diferita de „hot yoga”, care nu respecta strict aceste reguli, temperatura poate fi mai blanda, durata lectiei este mai scurta si pozitia se schimba dupa cum considera antrenorul). Adesea, se poate citi despre pierderea in greutate garantata, scurgerea de toxine etc., dupa practicarea acestui tip de yoga. Cu toate acestea, aceste rezultate nu au fost niciodata dovedite de niciun studiu, desi temperatura mai ridicata in timpul exercitiului fizic determina o transpiratie abundenta, dar nu afecteaza numarul de calorii arse, iar toxinele descompun efectiv sistemul excretor si digestiv. Prin urmare, acest stil de yoga pare indoielnic si nu l-am recomanda neaparat. Fizic, este mai putin potrivit pentru persoanele care nu sunt pe deplin sanatoase.

joga

Toate aceste tipuri de baza de yoga pot fi practicate acasa, cu exceptia yoga bikram (cu exceptia cazului in care ai o sauna acasa). Deci nu trebuie sa incepi cu yoga in studio. Poti incepe sa o practici acasa, dupa anumite videoclipuri (iti recomandam canalul YogaWithAdriene, potrivit pentru incepatori. Adriene este foarte draguta, engleza ei este usor de inteles si are un antrenament pentru fiecare ocazie, fiecare nivel si orice problema).

Exista, desigur, multe alte tipuri de yoga care se incruciseaza si interconecteaza. Ca o raritate, consider asa-numitul yoga nud (probabil nu este nevoie de explicatii suplimentare), care poate parea nebun, dar este foarte bun pentru consolidarea increderii in sine si pentru cunoasterea propriului corp. Nu-l practica in studio pentru linistea sufleteasca a celorlalti, ci practica-l acasa! :) De asemenea, poti experimenta yoga faciala, care odata cu incordarea si relaxarea muschilor faciali, ajuta la intretinerea si intindearea pielii, la regenerarea si curatarea acesteia.

joga

Pot practica yoga? De ce am nevoie?

Yoga poate (si ar trebui) sa fie practicata de toata lumea, nu face nicio diferenta in ceea ce priveste varsta, sexul, rasa, religia sau aspectul fizic. Yoga poate fi practicata si de femeile insarcinate, desigur exista si lectii speciale pentru ele. Asa ca alege doar tipul potrivit de yoga pentru nevoile tale, gaseste un videoclip si incepe exercitiile fizice acasa.

Este minunat sa practici yoga zilnic, sa iti rezervi cel putin 15-30 de minute, sa-ti relaxezi mintea, poate dimineata inainte de o zi aglomerata sau seara pentru a te calma. Exercitiile de yoga mai frecvente sunt balsamul pentru corp si suflet.

Pentru exercitii iti recomandam cu siguranta o saltea de calitate, care nu aluneca pe suprafata parchetului sau a linoleumului (sau eventual al covorului de acasa). Yoga se practica de obicei descult sau se folosesc sosete speciale sau pantofi de yoga. Iar ca imbracaminte, alege cea mai confortabila tinuta sport pe care o ai, poate fi ceva mai larg, dar incat sa nu te incurce. In principal, trebuie sa te simti bine in pielea ta - tine cont de acest lucru in timpul exercitiilor fizice.

Se merita sa fii membru Top4Running Club

Vei fi mereu mai rapid cu noi. Alatura-te programului nostru de loialitate si bucura-te de multe beneficii.

Intra in club