END OF SEASON SALE! Alege din peste 5500 de produse -- days --:--:-- Cumpara acum
Pantofi de alergare pentru alergări urbane pe asfalt, pietre și pavaje

Pantofi de alergare pentru alergări urbane pe asfalt, pietre și pavaje

2. 12. 2022 7 min. de lectura

Alegerea pantofilor potriviți pentru alergarea în oraș poate fi o provocare. Vă vom sfătui la ce să vă gândiți atunci când alegeți și vă vom oferi și 6 sfaturi pentru pantofi de drum de calitate. Dominați drumul cu Top4Running!

Drumurile sunt cele mai comune suprafețe pentru alergare. Nu vă faceți griji, nu literal vorbind. Cu siguranță nu recomandăm cursele pe langa mașini! „Drumurile” sunt suprafețe dure în acest caz - trotuare, drumuri asfaltate și piste pentru biciclete. Pe scurt, o combinație de beton, asfalt sau pavaj.

Ce contează atunci când alegi pantofii pentru asfalt?

Avem mai mulți factori importanți la care să te gândești atunci când alegi pantofii de alergare.

  • Nivel de amortizare - Impactul puternic este o povară mare pentru articulații, tendoane și ligamente, astfel încât pantofii de drum sunt echipați cu componente de amortizare care reduc șocurile și presiunea. Poți alege o amortizare mai mică sau mai mare. Totuși, reține că cu cât amortizarea este mai mare, cu atât pantoful este mai greu.
  • Drop - Drop este diferența dintre călcâi și vârf. Cu cât acest număr este mai mic, cu atât pantoful îți va permite un pas mai natural de la mijlocul piciorului până la deget. Pantofii cu o cădere de 0 - 4 mm sunt pentru alergătorii experimentați care au tehnică precisă de alergare, celebrii „pantofi zero drop” sunt, de exemplu, modelele Altra. Pantofii cu o cădere de 5 - 9 mm te încurajează să treci prin vârf până la mijlocul piciorului și sunt potriviți pentru pasionați sau concurenți ocazionali. Cea mai mare cădere este de 10 - 12 mm, ceea ce este in regulă pentru cei care calcă pe călcâi sau pentru alergătorii supraponderali.
  • Probleme ale piciorului la alergat - Deviațiile gleznei numite pronație și supinație au, de asemenea, o influență asupra alegerii pantofilor de alergare. Acestea sunt condiții în care glezna se întoarce excesiv spre interior sau spre exterior. Există și pantofi de alergare cu suport pentru pronație,  dar este important să întăriți mușchii piciorului și gleznei și să vă concentrați pe tehnica corectă de alergare.
  • Durabilitate și confort - Partea superioară a pantofilor de drum este realizată din materiale de înaltă calitate, durabile și respirabile, iar interiorul este realizat din țesături fine, care vă vor oferi confort în timpul sprinturilor rapide și mai ales în timpul alergărilor lungi.

adidas_běžecké_boty

Categoriile de bază de pantofi de drum

În funcție de scopul pentru care vei pune pantofii de alergare, aceștia se împart în trei diviziuni de bază:

  • Pantofi pentru alergări lungi - Pentru alergări lungi, mai multă amortizare și mult confort. Acești pantofi sunt potriviti și pentru începători, datorită absorbției mai mari a șocurilor și confortului.
  • Pantofi Tempo - Pentru alergări cu tempo mai scurte sau curse ocazionale, nivel mediu de amortizare, croială mai îngustă.
  • Pantofi de curse - Ultraușori, amortizare scăzută, confort redus, potrivire îngustă, dar capacitatea de a dezvolta viteză maximă în timpul cursei.

Pantoful potrivit pentru alergare înseamnă ceva diferit pentru fiecare și acești parametri sunt foarte individuali. Îți recomandăm să încerci și afli ce ți se potrivește. Dar nu-ți face griji, avem 6 sfaturi pentru tine cu privire la pantofii de alergare pe șosea de calitate și poate vei găsi PANTOFUL TĂU DE VIS!

1) On Cloudmonster

Cu acest pantof, te poți baza pe monstruoasa amortizare CloudTec, datorită căreia te vei bucura chiar și de cea mai puternică aterizare. Dar nu îți face griji, pantoful este încă ușor și promite o senzație de „on cloud” atunci când alergi. Saritura dinamica este asigurata de spuma Helion si Speedboard. Datorită rockerului pronunțat, susține o tranziție rapidă de la partea de impact la cea de rebound. Îl poți purta chiar și pe ploaie, deoarece promite o aderență excelentă chiar și pe suprafețe umede și te va servi cel mai bine pe alergări lungi.

Bărbați  Femei

On_Cloudmonster

2) Asics Gel-Cumulus

Un pantof de drum popular este potrivit pentru începători și, de asemenea, alergători cu experiență. Îl poți purta pentru o cursă scurtă în cartierul tău și, de asemenea, pentru o cursă lungă în afara orașului. Amortizarea este asigurată de tehnologia GEL™ situată sub călcâi, iar comparativ cu alte modele Asics, Cumulus are mai multă dinamică. Talpa intermediară FLYTEFOAM™ permite o plimbare mai moale și o săritură mai lină. Talpa moale ASICS LITE este realizată dintr-un compus de cauciuc durabil și se ocupă și de suprafețe cu pietriș. Confortul este asigurat de partea superioară respirabilă nou îmbunătățită, oferă suport în locuri strategice iar zona călcâiului și a lui Ahile este înconjurată de un material plăcut.

Bărbați Femei

Asics_GelCumulus

3) Asics Novablast

Pentru alergările și antrenamentele tale zilnice, avem un model Asics neutru - Novablast. Materialul plăcut va aduce un plus de confort piciorului tău, iar întărirea din zona călcâiului va oferi o mai bună stabilitate și control asupra fiecărui pas. Impacturile dure sunt atenuate de spuma FF BLAST™ PLUS, astfel încât să te poți bucura chiar și de alergările lungi. Talpa AHARPLUS™ are așa-numitul efect de arc pentru o tranziție mai eficientă de la faza de impact la cea de rebound.

Bărbați  Femei

Asics_Novablast

4) Craft Pro Endur

După cum sugerează și numele,  porți acest model pentru alergări lungi sau curse, dar îți va servi bine și în timpul antrenamentului cu interval și tempo. Geometria pantofului te încurajează să aterizezi pe centrul piciorului și, în combinație cu spuma energetică Pebax, asigură o săritură lină și agilă. Spuma PEBAX situată în talpa intermediară este foarte ușoară și promite un retur de energie de până la 90% (într-un ritm mai rapid). Deși acest model are un deget mai îngust, datorită feței confortabile și adaptive, se poate adapta ale alergătorilor cu piciorul mai lat.

Bărbați Femei

Craft_Pro_Endur

5) adidas Adizero Adios Pro

Cel mai bun pantof de alergare pentru alergări și curse lungi. Talpa intermediară este amortizată cu două straturi de spumă durabilă Lightstrike Pro. Talpa intermediară conține, de asemenea, părți optimizate de carbon ENERGYRODS 2.0, datorită cărora obții un nivel optim de rigiditate și retur de energie. Talpa din cauciuc Continental are o aderență excelentă și te va menține în continuare rapid chiar și pe suprafețe umede. Partea superioară este respirabilă și întărită în locurile în care aveți nevoie de cea mai mare stabilitate.

Bărbați Femei

adidas_adizero_adios_pro

6) Nike Streakfly

Purtați acest pantof ultra-ușor pentru sesiuni de antrenament scurte și rapide sau curse de până la 10 km. Cântărește in mod incredibil 184 de grame! Spuma ZoomX îți va oferi protecție și confort și te va ajuta să împingi ritmul la maximum. Talpa este creată pe baza datelor de la alergători. Datorită acestui lucru, tracțiunea este plasată acolo unde ai cea mai mare nevoie, într-un ritm rapid.

Bărbați Femei

Nike_Streakfly

Alergi pe ploaie, zăpadă și condiții umede

Drumul este o suprafață plană și ușor previzibilă de cele mai multe ori. Chiar și așa, ploaia, zăpada sau noroiul proaspăt  te pot lovi și acest lucru poate schimba radical asfaltul. Vă recomandăm să purtați  pantofi de trail pentru aceste condiții. Au un model mai bun pe talpă, cu care vei fi mai stabil pe pistă și alergările tale vor fi mai sigure.

Top4Running TIP: Îți dorești ce e mai bun din ambele lumi? Avem sfaturi pentru tine cu privire la pantofii de alergare potriviti pentru drum și traseu!

Nu știi cum să alegi? Încearcă Shoe Finder!