END OF SEASON SALE! Alege din peste 5500 de produse -- days --:--:-- Cumpara acum
Jogging vs alergare. Știți diferența dintre ele?

Jogging vs alergare. Știți diferența dintre ele?

1. 2. 2023 6 min. de lectura

Jogging-ul nu este doar un nume nou și „modern” pentru alergare. Ce este jogging-ul și când alergi de fapt? Aflați pe Top4Running!

Jogging și alergare. Două activități fizice foarte asemănătoare, dar diferite. Aflați despre diferențele, beneficiile lor și pentru cine sunt.

Jogging sau alergare indiană

Termenul de jogging este din ce în ce mai folosit în lumea alergării de astăzi. Înseamnă să alternați alergarea într-un ritm ușor cu mersul pe jos. Acest mod de a trece de la punctul A la punctul B datează de la indieni, motiv pentru care probabil ați auzit numele Indian alergând, așa cum este denumit și în mod obișnuit.

Care sunt beneficiile jogging-ului?

Jogging-ul este o activitate aerobă și este de intensitate scăzută până la moderată. Este un instrument excelent pentru dezvoltarea condiției fizice și a rezistenței și, de asemenea, pentru pierderea în greutate și arderea grăsimilor, deoarece crește cheltuiala calorică totală. Este foarte flexibil pentru ca depinde doar de tine ce distanta alergi si ce distanta mergi. Puteți stabili un plan în avans, de exemplu, 1 minut de jogging / 1 minut de mers pe jos, dar puteți, de asemenea, să vă urmăriți propriile sentimente. Un alt avantaj este că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la cota traseului și nu măsurați nicio măsurătoare, cum ar fi timpul, kilometrajul sau ritmul mediu. Pur și simplu pune-ți pantofii de alergare si aleargă!

Pentru cine este potrivit jogging-ul?

 • Pentru începători - Jogging-ul vă va ajuta să vă găsiți propria relație sănătoasă cu alergarea la începuturile dvs. de alergare. Vei începe treptat să încorporezi „alergarile de jogging” în rutina ta zilnică și corpul tău va începe să se obișnuiască cu activitatea fizică. Dacă nu exagerați cu începutul, veți evita supraantrenamentul, veți avea spațiu pentru a vă stăpâni tehnica de alergare și nu vă veți stresa cu privire la timp sau kilometraj.
 • Pentru persoanele supraponderale - Alergarea pune multă presiune asupra sistemului musculo-scheletic, iar persoanele supraponderale prezintă un risc mult mai mare de durere. În plus, o tehnică slabă de alergare poate provoca leziuni ireversibile articulațiilor, tendoanelor și ligamentelor, așa că începeți încet cu jogging. Vă recomandăm să aveți o consultare cu un profesionist, cum ar fi un kinetoterapeut sau antrenor de alergare, care vă poate oferi sfaturi valoroase înainte de a începe.
 • Pentru alergători după accidentare sau boală - Dacă reveniți la alergat după o boală sau complicații de sănătate, începeți prin a alerga și reveniți treptat la ritmul de dinainte de accidentare sau de boală. Atenție, grăbirea poate duce la și mai multă durere sau recădere.

Asics_Gel-Nimbus_25

Și ce înseamnă alergarea?

Alergarea este o activitate continuă și neîntreruptă într-un ritm. Un alergător ține evidența distanței parcurse, a ritmului sau a timpului total. El sau ea analizează apoi datele și statisticile, de exemplu, într-un ceas sportiv sau ține un jurnal de alergare. Alergatorul alternează, de asemenea, între mai multe tipuri de antrenament și intensități, de exemplu, alergări cu ritm, intervale, alergări lungi sau alergări în sus de dealuri sau scări, timp în care se antrenează și forța. Unii oameni preferă distanțe scurte și rapide, în timp ce alții preferă trasee lungi de anduranță. Pe scurt, pe lângă plăcere, alergătorii aleargă într-un anumit scop, cum ar fi să alerge la o cursă sau să-și îmbunătățească recordurile personale.

Alergarea și beneficiile sale

Principalul avantaj al alergării peste jogging este intensitatea relativ mare, care crește sau menține o persoană într-o condiție fizică foarte bună. Un alt aspect pozitiv este varietatea de antrenamente. Alergarea te învață nu numai rezistența fizică, ci și rezistența mentală = disciplină. Dacă o persoană se antrenează pentru o cursă de alergare, probabil că urmează un plan de antrenament, face antrenament de forță, se recuperează complet și mănâncă într-un mod echilibrat pentru a oferi performanță maximă în ziua cursei.

Când să treci de la jogging la alergare?

Sau pentru cine este potrivit pentru alergare? Probabil că nu doriți să auziți această afirmație banală, dar nu ne putem ajuta - trecerea la alergare este o chestiune individuală și depinde foarte mult de sentimentele dvs. subiective. Dar există trei lucruri de bază asupra cărora să se concentreze:

 • Corpul tău trebuie să fie obișnuit cu efortul fizic - Nu ar trebui să fie o problemă pentru tine să alergi timp de 30 - 40 de minute într-un ritm constant fără a te opri.
 • Ar trebui să nu aveți complicații de sănătate - Fără dureri articulare sau respirație excesivă.
 • Treceți la alergare treptat - Ascultați-vă corpul și reduceți intensitatea dacă aveți nevoie. Puteți alterna între jogging și alergare și să vă jucați cu ritmul!

Běhání_vs_jogging

Ce au în comun jogging-ul și alergarea?

Deși fiecare activitate este abordată diferit, există câteva beneficii comune pe care le aduce în viața ta:

 • Clădesc condiția fizică 
 • Efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular și a funcției inimii
 • Îmbunătățirea sănătății generale, a vitalității și a rezistenței
 • Sunt un instrument pentru reducerea greutății
 • A fi în natură are un efect pozitiv asupra minții tale (deseori stresate).

Indiferent dacă ești un jogger sau un alergător, să te bucuri de mișcare este ceea ce contează cel mai mult. Nu contează dacă te antrenezi pentru o cursă sau alergi pentru distracție - important este să-ți găsești propriul DE CE și să te ții de el!