5% extra reducere pentru membrii Clubului chiar acum Devino membru

Cum sa alegi un ceas pentru alergare

Perioada aceasta, aproape toata lumea isi cumpara un ceas pentru alergare dupa doar cativa kilometri parcursi. Dar nu toti realizeaza ca e vorba despre ceva mai mult decat un simplu ceas! E motivatia, antrenorul tau si trackerul de activitate.

Vyber si sporttester v Top4Running.

Este foarte usor de inteles: motivatorul te ajuta sa iti pastrezi programul de antrenament, antrenorul iti spune daca ti-ai atins scopul (numarul de kilometri, totalul de calorii arse si viteza), iar trackerul iti arata toate activitatile aranjate in calendarul aplicatiei pentru alergare, sincronizat cu ceasul.

Dar cu atatea ceasuri din care poti alege in zilele acestea, alegerea celui potrivit e mai dificila decat folosirea lui. La ce ar trebui sa fii mai atent cand alegi un ceas pentru alergare? Lasa-ma sa te ajut.

Ceasurile care masoara distanta

Functionalitatea GPS este probabil motivul principal pentru care atletii cumpara un ceas pentru alergare. Iti monitorizeaza ruta, afiseaza distanta parcursa si calculeaza viteza. Te motiveaza perfect si deseori te face sa te gandesti sa mai alergi putin pentru a rotunji numarul de kilometri parcursi. Iar daca vrei sa iti monitorizezi progresul, numarul de kilometri este foarte important pentru tine. Un ceas de alergare fara functionalitatea GPS ar fi potrivit doar daca alergi deseori pe banda sau pe pista speciala.

Vyber si sporttester v Top4Running.

Ceasurile care masoara ritmul cardiac

Un tracker al ritmului cardiac te lasa sa iti setezi zonele de alergare. Ultimele modele prezinta o alarma ajustabila, care sa te atentioneze daca ai depasit limita. Monitorizarea batailor inimii este un lucru excelent pe care il poti face in timpul unei sesiuni de antrenament mai avansate, unde vrei sa vezi ca ritmul cardiac ramane acelasi sau chiar scade in timp ce maresti numarul de kilometri alergati. Totusi, multi atleti nu isi masoara acest ritcm in timp ce alearga sau il verifica in aplicatie doar dupa alergare. Sunt doua metode pentru monitorizarea ritmului cardiac. Poti cumpara un ceas cu un cip incorporat, care masoara ritmul de la incheietura sau poti cumpara o curea de piept care sa iti masoare ritmul direct de la inima. Ambele variante au punctele lor pro si contra. Daca esti mai relaxat cu privire la alergarea ta, ceasul cu cip este mai mult decat suficient. Daca planifici sa alergi intervale precise la un ritm anume, atunci alege cureaua de piept. Sunt nenumarate pareri despre cat de precise sunt aceste masuratori si chiar daca diferentele dintre valorile masurate cu cipul sau cele masurate de cureaua de piept sunt neglijabile, ele pot fi cruciale pentru antrenamentul tau.

Ceasurile de alergare smart

Nu stiu sigur daca iti doresti un smart watch cu notificari si conectat la telefonul tau sau daca vrei un ceas care sa iti arate doar rezultatele? In primul rand trebuie sa iti setezi un buget. Desigur, un smart watch este mult mai scump si, ideal, e nevoie si de un smarphone pentru a-ti descarca aplicatiile necesare pentru ceas. Haide sa ne uitam la un smart watch de la Garmin: iti masoara activitatile zilnice, caloriile arse, durata si calitatea somnului si multe alte activitati. Desigur, nu ai nevoie de toate acestea pentru alergare, dar imi place multitudinea de informatii. Iar daca vrei, iti poti deconecta ceasul de la telefon si il poti folosi ca un ceas sport normal. Un ceas normal cu o functionalitate GPS fara notificari smart este mult mai simplu: il pui pe incheietura si ai un amic pentru urmatorii kilometrii alergati, insa nu doarme cu tine. Avantaje? Mai putine sanse sa devii dependent de tehnologie. 

Vyber si sporttester v Top4Running.

Dar de ce sa cumperi un ceas pentru alergare?

In principal pentru a uita de telefon. Lasa-l sa sune acasa cat vrea in timp ce tu te bucuri de alergarea ta. Este o metoda grozava sa iti limpezesti mintea, iar un ceas pentru alergare te va ajuta sa te bucuri si mai mult. Mai mult, ceasul te va ajuta sa iti monitorizezi sesiunile de antrenament si progresul.

Informatia afisata in timpul alergarii este cea mai importanta. Vei vedea clar cat de mult si repede ai alergat, cati kilometri ai parcurs, care iti este ritmul cardiac si poate te va atentiona chiar si atunci cand intri intr-un segment Strava.

Daca esti serios in ceea ce priveste alergarea, atunci un ceas de alergare ar trebui sa fie pe lista ta de dorinte, imediat dupa niste pantofi adecvati pentru alergare si un echipament sport. Ai incredere - nu vei regreta!

Bucura-te de noul ceas si de multi kilometri grozavi!

Iva Runs the World