5% extra reducere pentru membrii Clubului chiar acum Devino membru

Cum sa-ti intaresti muschii picioarelor cu Nike Free

Paul Schmidt-Hellinger este un doctor ce lucreaza pentru Charité Sports Medicine, dar si cel mai rapid maratonist din Germania. In calitate de expert Top4Running, acesta explica cele mai importante lucruri despre muschii picioarelor.

Nike Free

Atunci cand alergam desculti, ne folosim mult mai intens muschii picioarelor decat atunci cand purtam pantofi de alergare. Cu planul de antrenament corect, alergarea descult are potentialul de a preveni accidentarile si de a te face mai rapid.

Un pantof clasic de alergare este deseori rigid si iti protejeaza piciorul de efort excesiv, astfel ca muschii piciorului nu sunt atat de folositi si se pot opri din dezvoltare. De-asemenea bolta piciorului ce lucreaza ca amortizare naturala scade partial, iar asta conduce la platfus si la accidentari dese cauzate de un efort prea mare. Alergatorii pot deveni usor dependenti de pantofii cu suport pronatie. Daca porti doar pantofi de stabilitate si ai mereu piciorul inconjurat de amortizare si o suspensie buna, performanta ta poate stagna si te poti accidenta sau frustra. Folosirea suportului ajuta in cazul defectelor ereditare ale piciorului sau a celor cauzate de supraponderabilitate. Totusi, cauza problemei nu se va rezolva prin insuficienta dezvoltare a muschilor piciorului. Iar exercitiile de gimnastica recomandate de ortoped pentru picioare sunt deseori plictisitoare si astfel omise.

Imi amintesc ca atunci cand eram copii nu aveam voie sa alergam desculti pe iarba ca sa nu ne intepe vreo albina sau sa nu ne racim. Din fericire mi-am lucrat macar putin muschii piciorului jucand volei pe plaja la fostul club de atletism.

In general asta nu a fost o problema pentru perioada in care am fost mai tanar. Cand pantofii de alergare plati, cu cuie, au aparut, atat picioarele cat si gambele au avut de suferit. Iar daca te fortai prea tare riscai sa te accidentezi. De exemplu in 2003, la finalul sezonului, am suferit un sindrom de stres tibial, o accidentare frecventa in cazul incepatorilor dupa primele lor curse; daca o neglijezi poate continua pentru inca un an sau doi. Din fericire am fost la Marea Baltica in vacanta si m-am bucurat de o "terapie a naturii" – apa rece de mare, rasarit si alergat pe plaja.

Aceasta experienta l-a motivat pe atletul profesionist din mine sa continue sa faca ceva pentru muschii sai. Iar una dintre activitatile pe care le-am inceput a fost gimnastica pentru picioare in sauna.

Nike Free

Cand eram un boboc la facultatea de medicina (2004) si ma familiarizam cu regulile anatomiei, primii Nike Free au aparut pe piata. Acest subiect a fost foarte discutat si dezvoltat de-atunci. In ultimii 22 de ani am practicat in mod activ sporturi, iar experienta si cunostinta mea in domeniu s-a dezvoltat si s-a adancit. De cand m-am mutat in Berlin si am devenit ceva mai cunoscut in comunitatea alergatorilor, Nike a inceput sa fie interesat de parerile mele. Nike Free a fost testat si dezvoltat de peste 15 ani.

Alergarea descult iti poate mari volumul si puterea muschilor picioarelor. In general, o coordonare mai buna a muschilor te ajuta sa amortizezi mai bine impactul la fiecare aterizare si sa reutilizezi energia folosita. Iar purtand Nike Free in sesiunile de antrenament, vei fi foarte aproape de senzatia de alergare descult.

Cum este Nike Free 2019?

Multumita talpii sale asimetrice, noii pantofi Nike Free se ajusteaza mai bine formei piciorului pentru a permite alergatorilor sa se desprinda de la sol la acelasi unghi cu cel din cazul alergarii descult. Cu noii Nike Free RN, Nike promite cu 26% mai multa flexibilitate fata de modelul anterior; iar aceasta promisiune a fost indeplinita multumita santurilor/crestaturilor care ajung pana la talpa intermediara. Dupa parerea mea, aceste crestaturi din noii Nike Free RN sunt ajustati chiar mai bine formei anatomice a piciorului. Mai mult decat atat, articulatiile piciorului au acum mai mult spatiu pentru a distribui presiunea multumita formei speciale ale talpii exterioare.

Nike Free

Aceasta caracteristica determina astfel forma, iar exact acest lucru a motivat desginerii sa creeze acest pantof – pentru a crea Nike Free ca o unealta de antrenament, aducand un omagiu picioarelor si miscarilor lor naturale. Purtarea unor Nike Free inseamna practic imbinarea cu forma anatomica, naturala. Poate ti-ai dat seama pana acum ca sunt un mare fan al acestui model – asta pentru ca designul sau pur si simplu iasa in evidenta!

Trebuie sa recunosc ca Nike stie sa creeze lucruri care functioneaza extrem de bine in timp ce arata intr-adevar grozav, setand astfel noi tendinte. Iar eu sunt fericit sa sustin aceasta tendinta.

Muschii puternici ai picioarelor te ajuta sa previ diferite accidentari, cat si sa alergi mai repede. Cu alergarea descult insa trebuie sa incepi usor, incet, astfel incat picioarele sa se obisnuiasca tipului diferit de tensiune.

In acest moment sunt in prima etapa de antrenament, asa ca port Nike Free pentru o plimbare pana la birou. Dupa aceea voi incepe sa alerg distante scurte, sa fac incalziri, pentru a da timp picioarelor sa se obisnuiasca cu pantofii. Nike a ascultat de parerile noastre si a creat un plan de antrenament pentru Nike Free, care poate fi descarcat mai jos.

Nike Free nu este gandit sa serveasca drept pantof principal. Ar trebui sa ai cateva perechi de pantofi de alergare si doar sa adaugi Nike Free la acestea. De-asemenea acest pantof poate face parte din viata ta de zi cu zi; este foarte confortabil si il poti purta pentru sesiunile scurte de antrenament in care alergi sa prinzi metroul sau tramvaiul in drumul tau spre birou. In acest mod alergatorii de weekend isi pot lucra muschii chiar si in zilele lucratoare, iar cei care nu alearga pot adauga 100-300 de metri la rutina lor zilnica. Doar adu-ti aminte sa nu te fortezi prea mult!

Aici este un exemplu de plan de antrenament pe care il poti folosi pentru a-ti obisnui treptat piciorul cu noul tip de tensiune:

Nike Free

Dr. Paul Schmidt-Hellinger

Free Run Flyknit Next Nature
nike
Sustenabilitate
Free Run Flyknit Next Nature
nike
Sustenabilitate
Free Run Flyknit Next Nature
nike
Sustenabilitate
Free Run Flyknit Next Nature
nike
Sustenabilitate
Free Run Flyknit Next Nature
nike
Sustenabilitate
Free Run Flyknit Next Nature
nike
Nou
Free Run Flyknit Next Nature
nike
Sustenabilitate
Free Run Flyknit Next Nature
nike
Sustenabilitate
Free Run Flyknit Next Nature
nike
Sustenabilitate
Free Run Flyknit Next Nature
nike
Sustenabilitate
Free Run Flyknit Next Nature
nike
Nou
Free Run Flyknit Next Nature
nike
Nou
Anterior
Urmatorul