5% extra reducere pentru membrii Clubului chiar acum Devino membru
Ce sa mananci inainte si in timpul alergarii

Ce sa mananci inainte si in timpul alergarii

27. 1. 2020 4 min. de lectura

Incerci sa iti atingi obiectivele in alergare si sa iti faci visul realitate? Un lucru e clar: "Antrenamentul sta la baza succesului". Insa antrenamentul fizic nu este singurul. Intinderile de dinainte si dupa, refacerea, somnul si nutritia sunt la fel de importante. 

Alergarea este exceptionala. Ea implica intregul corp intr-un mod complex. Fiecare pas duce la un numar infinit de reflectii si impacturi repetate. Intregul sistem digestiv este, de asemenea, in miscare. Acesta este principalul motiv pentru care nutritia joaca un rol important in alergatori.

Procesul de digerare a alimentelor si transformarea acestuia in energie functioneaza continuu. Deci, nu putem pune deoparte mesele inainte de alergare, dar trebuie sa ne concentram asupra obiceiurilor noastre alimentare generale. Chiar inainte sa incepem ca sa nu ne para rau apoi de greselile facute. 

Prima regula: „Depinde de dieta generala. Nu veti șterge pacatele anterioare cu o alimentatie corespunzatoare inainte de inceput! “

Productia de energie este un proces chimic in care carbohidratii sunt principala sursa de energie. Fara carbohidrati, utilizarea ulterioara a grasimilor ca sursa de energie nu ar putea fi pornita. Este evident ca joaca un rol important inainte de alergare. Cu toate acestea, trebuie sa distingem carbohidratii. Zaharul (prajiturile), glucoza de baza, este o sursa rapida de energie care pe cat de rapid nr da energie, pe atat de rapid dispare. De indata ce ne energizam, ne si molesim. Acest efect cauzeaza o cadere rapida a zaharului din sange, poate provoca o criza de toate frumusetea in sport. Prin urmare, este important sa combini corect carbohidratii. Cu cat asteptarea este mai lunga, cu atat te concentrezi mai mult asupra polizaharidelor. Clasifica zaharurile chiar inainte de padoc.

Cum arata asta in practica? Ca o masa mai mare inainte de padoc, alegem de exemplu pastele cu pasta de rosii si branza, terci cu fructe, orez cu o bucata de carne dietetica (pui, curcan, iepure, etc.). Inainte de padoc, apoi cauta carbohidrati simpli care te vor lovi si te vor incuraja. Iti recomand gel energizant, bautura energizanta. Pentru un efect mai rapid, gelul este imbunatatit cu o doza de cafeina. 

Isostar

A 2-a regula: „Prefera glucidele complexe. Alege carbohidrati simpli inainte de incheiere. “

Nu trebuie să uitam regimul de bauturi. Mai ales in lunile de iarna aceasta este o problema, deoarece vremea rece ne reduce senzatia de sete. Corpul uman este aproximativ 75% apa. Aici este clar ca baza regimului de baut ar trebui sa fie apa. In cazul unei distributii mari, se pierd impreuna cu apa si mineralele. Este loc pentru bauturi ionice. Compozitia lor este optimizata pentru a furniza doar mineralele pe care le transpiram. Nu ezita sa le incluzi in planul tau. Reconstituirea regulata a mineralelor evita nu numai convulsiile, ci si alte complicatii.

A 3-a regula: „Nu uita de regimul de hidratare. Bea in principal apa, apoi bautura ionica inainte si in timpul alergarii! “

Nutritia in timpul alergarii este individuala. Depinde de ce suntem obisnuiti, de cum ne antrenam corpul si nu in ultimul rand de conditiile din jur si de tipul de alergare. Este o idee buna sa luam in considerare cat timp pot alerga cu putere fara a primi energie. Pentru unii pot fi 10 km, pentru persoane antrenate chiar si jumatate de maraton. Cu toate acestea, un boost de energie bun putem avea prin geluri energetice, tablete energetice si, desigur, obisnuitele suplimente lichide sub forma unei bauturi ionice. Aportul suplimentelor trebuie sa fie regulat pentru a evita o criza energetica. De exemplu, intr-o cursa de 20 km, recomand o bautura ionica la fiecare 5 km si un gel energetic pentru 8 km si 16 km. Pe traseu mai lung putem include si un baton energizant.

A 4-a regula: „In timpul alergarii, alegeti sursa de energie intr-o forma care sa se potriveasca cel mai bine stomacului tau”

Continua sa alergi! 

Jana Olejníčková

Se merita sa fii membru Top4Running Club

Vei fi mereu mai rapid cu noi. Alatura-te programului nostru de loialitate si bucura-te de multe beneficii.

Intra in club