5% extra reducere pentru membrii Clubului chiar acum Devino membru
Alergarea: Cand e de-ajuns

Alergarea: Cand e de-ajuns

17. 2. 2020 4 min. de lectura

Acum e momentul sa te pregatesti pentru urmatoarele curse, dar stii de ce ai nevoie in alergarile de iarna.

Este clar ca 1000 de alergatori au 1000 de motive de alergare.  Azi insa e despre cei care vor sa concureze si sa-si imbunatateasca stilul. Pentru acestia o "simpla alergare" nu este de-ajuns, ci trebuie sa se antreneze. Antrenamentul = alergarea cu parametrii prestabiliti precum distanta, viteza, tempoul, pauzele.

De ce ai nevoie?

Unitatile de baza ale puterii de rulare sunt timpul si distanta, deci, practic, un cronometru simplu este suficient. Distanta este apoi necesara pentru a sti (ovala atletica, picior masurat, plimbare cu bicicleta cu tahometru) si sa fii putin priceput matematic. Al doilea proces, foarte simplist, este achiziționarea unui ceas cu GPS. Ceasurile GPS moderne ofera mii de functii inutile, de la diferite predictii in timpul cursei, prin o multime de campuri de date configurabile, pana la notificari despre cine iti scrie pe Facebook. Intr-adevar, sunt necesari doar urmatorii 3 indicatori: rata medie a turului (de la divizare la divizare), distanta tura si distanta totala. Poti apoi sa alergi de oriunde pentru a urmari ritmul mediu, apasand timpul impartit, poti reseta ritmul si distanta turului si poti parcurge, de exemplu, o distanta de kilometri in ritmul programat. Atentie, nu toate ceasurile cu GPS pot, in opinia mea, indeplini aceste functii esentiale. Incearca sa ofere diverse lucruri inutile pe care nu le folosesti in timpul antrenamentului. Monitorizarea ritmului actual nu este potrivita pentru inadvertente minore GPS (padure, ceata, ploaie) si, in acelasi timp, in loc sa privesti constant ceasul pentru a monitoriza imprejurimile, te poti concentra pe tehnicile de rulare. Prin urmare, observ valorile medii, care netezesc imaginile mici si ceasurile si pot clipi doar ocazional pentru a verifica picioarele. Din acest punct de vedere nu este necesar sa iti monitorizezi ritmul cardiac, dar despre asta candva data viitoare.

Sectiuni, intervale, antrenamente repetate

Tocmai aceste alergari adesea incomode, in care corpul ajunge adesea la o viteza mai mare decat cursa, si astfel iti schimba performanta. Nu este atat de dificil sa te gandesti sau sa gasesti un plan de pregatire pe internet. Este greu de indurat fara a renunta.

Vítek Pavlišta

Antrenamentul doare, evident, si daca nu, inseamna ca faci prea putin. In timpul antrenamentelor prelungite, continue, corpul se inabuseste, se simte obosit si nu functioneaza bine. Cu toate acestea, exista o gheata subtire intre atrenarea „pozitiva” si „negativa” si trebuie percepute semnalele corpului tau. Mentinerea unui plan cu orice pret si ritmul ceasului nu este o cale buna. De la oboseala pozitiva simti ca zbori, din cea negativa sfarsesti cu boala sau mai rau cu vatamare.

Rulajul complet dovedit pentru toate grupurile de performanta este despre:

  • 1x saptamana libera (cu totii putem face asta☺)
  • 1x sectiuni scurte (efort pentru cursa de 3-5 km, distanta de la 400 m la max. 1 km, pauza mai scurta)
  • 1x alergand cu elemente de fitness, alergand alfabet
  • 1x pe termen lung
  • 1x intinderi lungi (ritm de jumatate de maraton, repetate 2 - 5 km, pauza confortabila)
  • 1x regenerativ, alergare libera, posibil completata de drepturi pentru intoarcerea picioarelor
  • 1x alergand pe dealuri 

 

Volumele mai mari sunt bune pentru antrenament, inainte de sezonul de curse, este un regim mai indepărtat mai lung pentru fortele de reincarcare. Asa ca mergi mai departe si fi atent ☺ Va pot promite ca un concept similar functioneaza cu adevarat.


Vítek Pavlišta (ambassador Top4Running)

Se merita sa fii membru Top4Running Club

Vei fi mereu mai rapid cu noi. Alatura-te programului nostru de loialitate si bucura-te de multe beneficii.

Intra in club

ZOOM JA FLY 3
nike
FuelCell Rebel v4
newbalance2
Nou
Fast-R Nitro Elite Elektrocharged Wns
puma
Fast-R Nitro Elite Carbon Wns
puma
Fast-R Nitro Elite Elektrocharged
puma
Fast-FWD Nitro Elite
puma
Fast-FWD Nitro Elite Wns
puma
FAST-FWD NITRO Elite Psychedelic Rush
puma
Nou
FAST-FWD NITRO Elite Psychedelic Rush Wn
puma
Nou
Deviate Nitro Elite 2 Marathon Series Wns
puma
Deviate NITRO Elite 2 Forever Faster
puma
Nou
Deviate NITRO Elite 2 Forever Faster Wn
puma
Nou
Anterior
Urmatorul